Ricottové lívance

Ricottové lívance

Hezkou sváteční středu! Doufám, ze jste si dneska přispali a odpoledne vyrazíte někam na výlet. Jestli chcete sobě a svým blízkým dopřát něco dobrého k snídani, zkuste upéct tyhle skvělé ricottové lívance! Recept jsem ladila už během léta a když jsem ho jedno ráno dotáhla do konce, bylo teprve kolem 5 hodiny, ale nedalo mi to! Lívance jsem ozdobila a probudila Tomáše, který je ještě se zavřenýma očima snědl. Když jsme pak spolu pár hodin nato snídali vajíčka, tak mi vyprávěl, že měl sen, jak ho krmím lívanci v posteli a že bych je vlastně někdy mohla připravit.. Tyhle lívance jsou prostě vážně snové a naštěstí nemusí kynout. Mějte se hezky a my jdeme s Brambůrkou a pupkem na výšlap!

Na 2-4 porce
Doba přípravy: 20-30 minut

3 dobrá vejce
250 g ricotty
250-280 ml dobrého mléka
120 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
máslo na smažení

Na ozdobu:
10 švestek
2 menší hrušky
1 lžíce domácího vanilkového cukru
kousek vanilkového lusku
1 kelímek řeckého jogurtu nebo zakysané smetany

1. Než se pustím do lívanců, připravím si svařené ovoce. Omyté švestky překrojím na půl a vyndám z nich pecku a hrušky nakrájím na měsíčky nebo na silnější plátky. Pokrájené ovoce dám do hlubší pánve, přidám trochu vody a lžíci vanilkového cukru s vanilkovým luskem a chvíli vše povařím na mírném ohni do změknutí, trvá to asi 7-10 minut.

2. Pak si připravím těsto. Nejdříve si oddělím žloutky od bílků, které si dám stranou. Žloutky, ricottu a 250 ml mléka důkladně promixuju v mixéru do hladka. Mouku a prášek do pečiva prosyju do mísy a přidám špetku soli. Moučnou směs pak pečlivě promíchám s ricottovou směsí, aby v ní nebyly hrudky a podle konzistence případně přidám trochu mléka.

3. Bílky si vyšlehám do pevného sněhu a pak je pomalu zapracuju do připraveného těsta, stačí opravdu jen pár tahy, aby lívance zůstaly krásně nadýchané.

4. Na pánvi si na nejslabším stupni rozpustím kousek másla a podle toho, jak velké chci lívance, na něj nanesu množství těsta. Lívance peču z obou stran do zlatova a pak je podávám se lžící řeckého jogurtu a svařeným ovocem.

ricottovelivance1

ricottovelivance2

ricottovelivance3

ricottovelivance4

ricottovelivance5

ricottovelivance6

ricottovelivance7

ricottovelivance8

ricottovelivance9

ricottovelivance11

ricottovelivance12

ricottovelivance13

ricottovelivance14

ricottovelivance15

ricottovelivance10

ricottovelivance16

ricottovelivance17

3 komentáře k “Ricottové lívance

  1. Myslíte, že půjdou udělat i ve waflovači? díky 🙂

  2. Hezky den, vcera jsem Vas objevila, dneska vyzkousela tyhle livance a jsem nadsena. Jelikoz ma nezrava dvouleta dcerka konzumuje maloco, ale livance ve vsech formach a ja mela kelimek ricotty v lednici, zkusila jsem ty vase. Jsou opravdu jako oblacek. Diky za recept!

  3. Mňam! Právě je snídám a připadám si jako někde v Americe. Těsto bylo hutnější než těsto na moje vyzkoušené kynuté lívance, takže se na pánvi nerozjelo do všech světových stran. Výsledek je naprosto dokonalý, krásně nadýchaný. Navíc se vším všudy do 30 minut hotovo!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *